CaniCross

 

 

Canicross is hardlopen in de vrije natuur met een aangelijnde hond die naar hartenluste mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. Dit betekent wel dat je hond goed moet luisteren en sociaal moet zijn om ongelukken te voorkomen. Je leert onderandere de commando's om dit in goede banen te leiden en een juiste manier van lopen. Je kunt deze manier van sporten doen met alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, en voor de ander nog harder lopen dankzij je hond. Jullie dienen beide een goede conditie te hebben en de hond moet minimaal 1 jaar oud zijn. Ik werk met maximaal 4 deelnemers per groep en duurt een uur per les. De totale cursus bestaat uit 10 lessen en wordt op verschillende lokatie's gegeven.

 

Een canicrossuitrusting bestaat uit een tuig of harnas voor de hond, een elastische lijn van maximaal 2 meter en een heupgordel voor de loper. Een goed canicrosstuig belemmert de beweging en ademhaling van de hond niet en knelt of schuurt nergens. De lijn bestaat (deels) uit elastiek om de schokken voor hond en baas op te vangen. Heupgordels zijn er in verschillende soorten en maten waarbij het vooral bij sterk trekkende honden van belang is dat de gordel laag (rond de billen/heupen) wordt gedragen om de onderrug te ontzien. Bij gordels met beenbandjes is de hoogte waarop de gordel zit aan te passen. De bekendste merken die speciale tuigen en gordels voor canicrossen leveren zijn: Zero DC, Non Stop, Manmat, Canadog, Gens de la Montagne en Kiwaq. Ze kunnen online worden aangeschaft maar vaak is het beter om eerst te passen.

 

Wil je beide op een leuke manier wat aan je conditie doen en je band met je hond op een positieve manier versterken? Schrijf jezelf dan in voor de cursus.